22 March 2011

Bumi Hijau Ku

Korangkorang! Kat sekolah dulu selalu kan cikgu cakap pasal Global Warming? Ya, jgn nk kencing lah ckp takde. Semua orang tahu, pakcik jual air soya kat pasar mlm batu9 langat tu pn tahu lah. Okay. Kau orang semua mesti tak ambil series kan? Aku tahu, sebab aku pun macam tu dulu. Masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Korang tahu tak sekarang Bumi kita dah nazak mcm pakcik tua kena kencing manis minum milo ais, tapi muntah balik sbb perut tak terima. Faham tak? Nak aku ckp Sabah ke? haha. Bidak lu. Tu je aku tahu. Oke sambung balik. Kau orang nak ke Tsunami jadi lagi? Oke, errr cerita mendalam kau orang bkn phm, kita cerita basic jelah okay. 


Sebenarnya, ais di setiap kutub selatan dan utara sedang mencairkan diri beliau. Mereka terjadi begitu disebabkan manusia. Percaya tak bila ais tu cair, manusia akan mati? Baiklah, bila ais cair, habitat binatang disana akan hilang, kaum belia mereka akan mati dan terus pupus, paras air laut naik, ikan-ikan segala jenis hidupan laut akan mati sebab pertukaran iklim secara mendadak. Air laut terus menjadi kotor dan manusia hilang punca minuman dan makanan . Okay, mst korang ckp, "alahh mkn lah buah, lembu, binantang daratan kan ada". Aku ckp ni jgn sakit hati pulak. JAHILNYA KAU -.- kalau dah air laut kotor, binatang nak minum air apa? Pokok-pokok nak buat apa jadah photosintesis eh? entah apa nama tu. 


Seterusnya, cuaca berubah menjadi kemarau. Air laut jadi kering. Mana kau nak ambik air? "alahhh , SYABAS kan ada air bermutu tinggi". Kepala jeng kau lah! haha 
Kalau kau orang tak kesian kat Bumi takpelah, cuba kesian kat aku ni, aku nak cucu-cucu aku sihat minum air bersih :D haha okediam.


P/S : Korang kan selalu bosan je online kan? Dari tgk youtube channel anwarhadi, matluthfi, nigahiga, berulang-ulang kali ,baik tgk pasal global warming. 



3 comments:

eiein said...

kau kau , sejak bila kau pandai citer pasal bende2 camnie haa ??

lawak laa kau :D

ZAHIRAH IBRAHIM said...

motif video tu? haha

SuperApiq said...

Tak faham ke? Mcm ni, beruang colgate tu kepanasan. So dia buang semua bulu2 dia, kan dah tak panas :)

Post a Comment